Bércový vřed je defekt kůže dolních končetin vyznačující se špatnou hojivostí. Bývá označován jako cévní onemocnění.
![](https://www.drpopov.cz/wp-content/uploads/2022/08/bercovy-vred-300x300.jpg)
Příčina bércových vředů
Skutečnou příčinou je však dlouhodobá nevyhovující skladba potravin, zhoršené trávení, časté zácpy, nedostatek pohybu a nízký příjem bioflavonoidů (rutinu a citrinu) nezastupitelných při budování pružných, pevných cév.
Vznik bércových vředů
V důsledku těchto nepříznivých faktorů dochází ke zvýšenému usazování cholesterolu v cévách od kolen dolů, k zúžení cévních průřezů, špatnému okysličení tkání a zpomalenému návratu odkysličené krve zpět do krevního řečiště. Odkysličená krev přitom obsahuje odpadní látky. V místě, kde odtok vázne, vzniká zánět a tvoří se plyn. Plyn bolestivě napíná okolí, proto osoby postižené bércovými vředy pocítí úlevu v okamžiku, když se pokožka protrhne a plyn unikne. Zevně na sebe upozorňuje vznikající vřed namodralými žilními pleteněmi (lidově “pavouky”) v místech s největším “váznutím” odkysličené krve. Bércové vředy, pokud nejsou řešeny komplexně, často recidivují.
Přírodní postup podle Dr. Popova:
- Jednoznačně a trvale omezit konzumaci potravin, které byly příčinou vzniku usazenin v dolních končetinách a příčinou vzniku vředů, jmenovitě: masa a tuků (zejména živočišných), sladkých tučných mlék a mléčných výrobků (obsahují silně sklerotizující tuky a lepivý kasein), vajec, všech produktů s cukrem (cukr zvyšuje přilnavost usazenin). Vyloučit kávu, alkohol a kouření. Individiálně prověřit účinek paprik, nedostatečně zralých rajčat, citrusových plodů a šípkového čaje, jejichž působení nemusí být za všech okolností pozitivní.
- Zvýšit konzumaci pohanky, borůvek, černého rybízu, čerstvé nati petržele a hroznového vína – všechny obsahují hojivé bioflavonoidy. Dlouhodobě užívat 200 mg hořčíku (zlepšuje krevní oběh), 100 mg vitamínu E a 10 mg zinku (vit. E a zinek rovněž přispívají k zacelení vředů).
- Dbát na pravidelnou denní stolici, při potížích s vyměšováním užívat vlákninu
- I po “uzavření” vředu pravidelně napomáhat evakuaci odkysličené krve z postiženého místa tím, že ráno a večer “hladíme” místo s vředem jemně dlaní ve směru od kotníku vzhůru a použijeme přitom malé množství některé z mastí.
- Pokud nemocné místo někdy zčervená, při dotyku je teplejší a nemocný v něm cítí “pnutí”, je lépe počítat s tím, že dochází k recidivě. V žilním “pavouku” se opět nahromadila “stará” krev, opět začíná kvasit, tvoří se plyn a plyn bolestivě napíná tkáň, neučiníme-li okamžitá opatření, může dojít k nové “erupci”. Doporučuje se okamžitě prodloužit dobu “hlazení” na 3-5 min. a opakovat je i vícekrát během dne. Nebezpečí recidivy většinou pomine.