Na Bylinkovou spirálu můžeme použít i droždí abychom pečení urychlili, ale ráda pracuji s kváskem, protože fermentace mouky způsobí, že pečivo je lehčeji stravitelné, obsahuje víc živin a vydrží podstatně déle vláčné. Kvásek částečně odbourá i sacharidy, protože se jimi živí.
- 200 g pšeničného kvásku
- 200 g špaldové mouky
- 100 g strouhaných vařených brambor
- 1 lžíce psyllia Dr. Popova
- 100 ml rostlinné smetany
- lžička soli a lžička čertova lejna (můžete použít i jiné koření které máte rádi)
- 100 ml olivového oleje
- 3 stroužky česneku a hrst čerstvé bazalky
Zadělat asi 15 minut v robotu těsto (kdyby bylo moc řídké přidat mouku) a nechat 30 minut stát. Potom těsto přeložit a tvořit tenké proužky do spirály na pečící papír v dortové formě. Každý proužek potřít olivovým olejem s česnekem a sekanou čerstvou bazalkou. Celou formu zakryji potravinovou fólií a nechám dvanáct hodin kynout.
O kvásku a pečivu více v receptech na stránkách www.studiotana.cz