Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Ostropestřec mariánský se užívá jako silný antioxidant, k detoxikaci a k léčbě jaterních onemocnění.


Účinky ostropestřce mariánského

  • Detoxikační
  • Antioxidační
  • Chrání jaterní tkáň

Použití

Ostropestřec se nejčastěji používá při potížích s játry. Ostropestřec se podává při snížené funkci jater, při chronických otravách jater a při jaterních onemocnění, jako je například cirhóza ale i mononukleóza či žloutenka.

Plody ostropestřce se užívají k odbourávání volných radikálů a zbavování těla toxinů.

Popis

Ostropestřec mariánský je až 150 cm vysoká bylina. Listy ostropestřce jsou pilovité a často na sobě mají bílé skvrnky. Květy jsou trubkovité a mají červenofialovou barvu. Plody ostropestřce jsou 6 – 8 mm velké nažky porostlé chmýřím.

Droga

Drogou ostropestřce je nejčastěji plod.

Účinné látky

Účinné látky obsažené v plodech ostropestřce jsou kyselina linolová, steroly, silymarin, hořčiny a biogenní aminy.

Výskyt

Ostropestřec mariánský pochází z jižní Evropy a jihovýchodní Asie. U nás zplaňuje na slunných místech u cest, na pastvinách a rumištích.

Doba sběru

Plody ostropestřce se sbírají v srpnu a září.

  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku