Máta peprná (Mentha piperita)

Máta peprná ulevuje bolestem hlavy a tiší migrénu. Má také blahodárné účinky při bolestech žaludku a střev.


Účinky máty peprné

Hlavní účinky máty peprné:

  • Antiseptické
  • Protikřečové

Použití

Máta peprná má blahodárné účinky na trávicí trakt. Mátový čaj se skvěle hodí k tišení křečí žaludku a střev, pomáhá i proti plynatosti nebo průjmům.

Pití mátového čaje ulevuje bolestem hlavy a pomáhá proti migrénám.

Při vnějším použití například oleje nebo masti, vyvolává pocit chladu, způsobuje místní znecitlivění a působí desinfekčně. Máta peprná se uplatňuje i inhalačně při katarech dýchacích cest.

Popis

Máta peprná je 30 – 90 cm vysoká rostlina. Listy má řapíkaté, zašpičatělé s pilovitě zubatým okrajem. Má drobné, růžovo-fialové květy a jejím květenstvím je lichoklas. Máta je typická svou silnou vůní.

Droga

Drogou máty peprné jsou listy, někdy se ale můžeme setkat i s využitím celé nadzemní části bez květů, nebo pouze stonků.

Účinné látky

Terapeuticky účinnou látkou je silice s výrazným podílem mentolu (30 – 55 %). Dalšími složkami jsou například menthon, cineol, mentofuran, menthylacetát, karvol, jasmon.

Výskyt

Máta peprná byla popsaná až v 17. století v Anglii. Vyskytuje se téměř v celé Evropě, ale výlučně se pěstuje.

Doba sběru

Máta se sbírá mezi červnem a zářím. 

  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku