Jabloň domácí (Malus domestica)

Jablka pozitivně ovlivňují celkový stav trávicí soustavy, zvyšují imunitu, snižují cholesterol a pomáhají odkyselovat organismus.


Účinky jablka

  • Podporuje trávení
  • Snižuje cholesterol
  • Odkyseluje organismus

Použití

Díky vysokému obsahu pektinů, které vážou vodu, pomáhají při průjmových onemocněních. Pektiny mají v žaludku schopnost bobtnat a činí z jablek lék také proti zácpám. Jablka pomáhají chránit sliznice a pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru.

Ze slupek jablek se vyrábí osvěžující čaj vhodný k dennímu pití. Jablečný čaj je bohatým zdrojem vitamínů a pomáhá odkyselovat organismus.

Jablka jsou díky svému obsahu vitamínů vhodným prostředkem k upevnění imunitního systému.

Popis

Jabloň domácí je listnatý strom se širokou korunou a dorůstá do výšky 10m. Listy mají široce vejčitý tvar, pilovitý okraj a na spodní straně jsou plstnatě chlupaté. Květy jabloní jsou pětičetné, mají bělavou barvu a rostou v chocholičnatém květenství. Plodem jabloně jsou jablka.

Droga

Neužívanější drogou jabloní je plod.

Účinné látky

Nejvýznamnějším zástupcem účinných látek jablka je pektin. Další obsahované látky jsou cukry, vitaminy B 6, B 12, C a E, draslík, železo, hořčík a třísloviny.

Výskyt

Jabloně patří k tradičním kulturním plodinám.  Existuje poměrně velké množství odrůd, které se pěstují v mírném pásmu.

Doba sběru

Jablka se většinou sbírají mezi srpnem a říjnem.

  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku