Hřebíčkovec vonný (Syzygium aromaticum)

Hřebíček je kromě svého využití v kuchyni vítaným pomocníkem při bolestech zubů, při aftách a při problémech s trávením.


Účinky hřebíčkovce vonného

  • Protizánětlivý
  • Lokálně znecitlivující
  • Žlučopudný
  • Antibakteriální

Použití

Hřebíček se nejčastěji používá jako koření. I když je používán hlavně pro svou chuť, podporuje trávení a působí proti nadýmání.

V léčitelství se s ním setkáme především ve formě kloktadla. Hřebíčkové kloktadlo zmírňuje bolestivost a citlivost zubních nervů a dásní, pomáhá léčit afta a odstraňuje nepříjemný zápach z úst.

Popis

Hřebíčkovec vonný je vždy zelený, drobnější strom dorůstající výšky 12 m. Listy hřebíčkovce jsou eliptické a kožovité. Květy jsou zvonkovité, mají červenou barvu, silnou vůni a skládají se do vrcholičnatého květenství.

Droga

Drogou jsou sušená poupata těsně před rozkvětem – hřebíček.

Účinné látky

 Účinné látky hřebíčku jsou fenolkarbonové kyseliny, třísloviny, flavonoidy a silice obsahující eugenol a caryophyllen.

Výskyt

Hřebíčkovec vonný pochází z Moluk v Indonésii. Dnes se hřebíčkovec pěstuje v celém tropickém pásmu.

Doba sběru

Hřebíček se sbírá v prosinci a v lednu, u nás se ale nevyskytuje.

  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku