Guduchi očišťuje organismus, zpomaluje proces stárnutí, posiluje organismus a pomáhá snižovat krevní cukr.
Guduchi je považován za čaj dlouhověkosti. Guduchi díky svým antioxidačním účinkům pomáhá chránit organismus před působením volných radikálů, pomáhá organismu vylučovat toxické látky a regeneruje jaterní a ledvinovou tkáň.
Guduchi prospívá při fyzické a psychické vyčerpanosti, pomáhá proti stresu a posiluje imunitní systém.
Guduchi se doporučuje pít diabetikům pro snížení krevního cukru.
Chebule srdčitá, z níž se vyrábí guduchi, je popínavý keř nebo liánovitá rostlina, jejíž stonek může být silný až 10 cm.
Listy chebule srdčité jsou střídavé a mají zašpičatěle srdčitý tvar. Květy jsou drobné, mají žlutavou barvu a rostou v trsech. Plody chebule mají fazolovitý tvar a červenou barvu.
Používanou částí chebule srdčité jsou listy a kořeny.
Účinné látky obsažené v guduchi jsou diterpeny, glykosidy, disacharidy, alkaloidy, lignany, fenyl, hořčiny, vápník a fosfor.
Chebule srdčitá pochází z Indie, ale dnes roste po celé jižní Asii.
Ideální doba pro sběr chebule je mezi květnem a červnem.
Ideální doba pro sběr chebule je mezi květnem a červnem.