Garcinie kambodžská je známá především díky účinkům, které se využívají při redukčních dietách. Dalším využitím je prevence nádorových onemocnění.
Garcinie kambodžská příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů v těle. Zpomaluje tvorbu cholesterolu a mastných kyselin, podporuje spalování tuků a potlačuje pocit hladu.
Pravidelné užívání garnicie kambodžské snižuje pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění.
Garcinie kambodžská, nebo také tamarind malabarský, je vzpřímený strom vysoký 15 m. Listy garcinie jsou kožovité a mají vejčitě oválný tvar. Květy garcinie jsou poměrně drobné, čtyřčetné a mají bělavě žlutou barvu. Plody jsou žluté a vypadají jako malé tykvičky velikosti jablka.
Používanou částí garcinie jsou plody.
Mezi účinné látky obsažené v garcinii kambodžské patří flavonoidy, kyselina hydroxycitronová a její deriváty, vápník, vitamín C a pektin.
Garcinie kambodžská se vyskytuje v jihovýchodní Asii.
Plody garcinie kambodžské se sklízí mezi květnem a srpnem.
Plody garcinie kambodžské se sklízí mezi květnem a srpnem.