Čajovník čínský (Camellia sinensis)

Nefermentované lísky čajovníku čínského neboli zelený čaj zpomaluje stárnutí organismu, působí preventivně proti rakovinovým onemocněním a posiluje imunitu.


Účinky zeleného čaje

  • Antioxidační
  • Protizánětlivý
  • Protirakovinový
  • Posiluje imunitu

Použití

Zelený čaj patří mezi nápoje považované za lék dopomáhající k dlouhověkosti. Zelený čaj díky antioxidačním účinkům zbavuje tělo volných radikálů a zabraňuje tak procesu stárnutí.

Pravidelné pití zeleného čaje preventivně působí rakovinovým onemocněním a zlepší vám celkovou obranyschopnost.

Popis

Čajovník čínský ve volné přírodě roste jako keř nebo stromek vysoký až 15 m. Pěstovaný čajovník se ale udržuje ve výšce kolem 1 m. Listy jsou vejčitě kopinaté, střídavé a mají kožovitý povrch. Bílé až světle růžové květy rostou v úžlabích listů po jednom nebo po třech. Plodem čajovníku čínského je trojpouzdrá tobolka.

Droga

Zelený čaj se vyrábí z nefermentovaných lístků čajovníku čínského.

Účinné látky

Mezi účinné látky obsažené v čajových lístcích patří polyfenoly, třísloviny, kofein, theanin, vitamíny B1, B2, C a E a minerální látky jako jsou mangan, draslík a vápník.

Výskyt

Čajovník čínský je stará kulturní rostlina z oblasti jihovýchodní Asie. Dnes se čajovník pěstuje v subtropickém a tropickém pásmu.

Doba sběru

Sklizeň čajovníkových lístku probíhá většinou třikrát ročně v závislosti na lokalitě.

  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku
  • Přidat do košíku