Caigua (Cyclanthera pedata)

Caigua snižuje cholesterol, krevní tlak a urychluje odbourávání tuků. Díky svým účinkům je tak caigua vhodným doplňkem stravy pro snižování rizik obezity.


Účinky caigui

  • Snižuje cholesterol
  • Odbourává tuky
  • Snižuje krevní tlak
  • Protizánětlivý

Použití

Caigua je u nás zatím nepříliš známou zeleninou, přesto si stále více získává oblibu díky své schopnosti odbourávání tuků, snižování cholesterolu a vyhlazování celulitidy.

Caigua pomáhá léčit problémy oběhové soustavy. Snižuje krevní tlak, zabraňuje tvorbě křečových žil a užívá se jako prevence proti infarktům.

Popis

Caigua nebo také ačokča je liánovitá rostlina, která může dorůstat až 8 m. Listy mají vejčitý tvar se zubatým okrajem. Žlutavé květy mají tvar drobných kalichů. Plody vypadají jako zelené papriky ale jejich chuť je blízká okurkám.

Droga

Drogou caigui jsou listy, semena a plody.

Účinné látky

Účinné látky obsažené v caigue jsou karoten, vitamíny B1, B2 a C, minerální látky, pektin a lipoproteiny.

Výskyt

Caigua původně pochází pouze z jižní Ameriky, ale dnes roste až po Mexiko.

Doba sběru

Plody caigui se sklízí mezi srpnem a říjnem.

  • Přidat do košíku